Sušení ovoce

Vánoční věnec Ovocný koktejl

Sušení ovoce

S blížícími se vánocemi jsem zaznamenala zvýšený přísun dotazů na sušení ovoce. Proto jsem se rozhodla vám alespoň trochu tuto problematiku přiblížit.

Sušení ovoce, tak aby bylo pěkné, nezčernalo a přitom bylo dobře usušené a neplesnivělo je docela věda. Nicméně já suším v sušičce, která se mi osvědčila více než sušení na topení. Je to rychlejší, tudíž na ovoce nelítají mušky a nechytá plíseň.

Nasušit se dá jakékoli ovoce, kromě klasických citrusů a jablíček vypadá velmi pěkně také kivi, kdoule, granátové jablíčko nebo malá dýně. Vše nakrájím na kolečka a poskládám do sušičky. Během procesu sušení ovoce tak 1x za hodinu zkontroluju. Nesmí být přesušené, protože pak černá a je lámavé. Nesmí být ani nedosušené, protože pak chytá plíseň. Přesný čas zde neuvedu, vždy to záleží na druhu a šťavnatosti ovoce, tloušťce plátků a mnoství, které sušíte. Osvědčilo se mi sušit o víkendu přes den, kdy mám čas k sušičce běhat a neustále mít proces sušení pod kontrolou. Rozhodně nedoporučuju pustit sušičku někdy v noci, a do rána jí nechat bez dozoru.

Sušení celých pomerančů jsem vzdala, výsledek nikdy nebyl uspokojivý, ovoce většinou začalo plesnivět nebo chytalo nepěknou tmavou barvu. Po čase jsem došla k tomu, že je jednodušší a efektivnější si celé nasušené pomeranče koupit u profesionálů.