Masopustní jitrnicová kytice

Masopustní jitrnicová kytice

Masopustní jitrnicová kytice

Masopust jinak též šibřinky, fašank nebo ostatky je období od Tří králů do Popeleční středy. Popeleční středou začíná postní období před Velikonocemi. Účelem Masopustu bylo zejména dosyta se najíst a připravit tak organismus na dobu dlouhého čtyřicetidenního půstu. Proto se v období Masopustu konají hostiny, tancovačky a především vepřové hody. V některých oblastech České republiky je součástí Masopustu průvod masek, který s muzikou obchází celou vesnicí. Na masopustní hodovní stůl můžete připravit vynikající jitrnicovou kytici, která úžasně voní…… Určitě si na ní každý rád pochutná. A pokud masopust neslavíte, může takový pugét posloužit jako vhodný dárek pro nějakého labužníka.

Materiál:

Terakotová mísa
Aranžovací hmota pro suché rostliny (šedivá)
Špejle
Alobal
6 jitrnic
6 různých druhů klobásek
6 cibulí
3 jarní cibule
5 paliček česneků
Petrželka
5 zelených feferonek
3 červené feferonky
Nůž

Postup:

  1. Floristickou hmotu si upravíme do požadovaného tvaru a vyplníme s ní celou mísu.
  2. Z hygienických důvodů překryjeme celou plochu floristické hmoty alobalem., viz. obrázek 1.
  3. Všechny ingredience budeme napichovat na špejle a vpichovat do hmoty. Nejprve přes celou mísu položíme dvě jarní cibulky.  Jitrnice a klobásy pravidelně rozmístíme po celé ploše misky, viz. obr. 2.
  4. Mezi jitrnice a klobásy naaranžujeme palice česneku a cibuli, viz. obr.3.
  5. Přes celé aranžmá vodorovně položíme jarní cibulku.
  6. Nakonec pravidelně rozmístíme feferonky a zbylá prázdná místa vyplníme petrželkou.

Poznámka: Pracujeme s potravinami, takže musíme myslet také na hygienu. V žádném případě na vpichování nepoužíváme dráty. Aranžovací hmotu vždy překryjeme alobalem nebo pečícím papírem.

 

Projekt pro vás připravila Jitka Rejnová – www.vanite.cz

Projekt byl zveřejněn v časopise Pohoda při tvoření březen 2011