Kytice pro začínající hospodyňku

Kytice pro začínající hospodyňku


Krásné a opravdu originální aranžmá nemusí být tvořené pouze z květin a listů. Do kytic můžeme zakomponovat různé ovoce, zeleninu, uzeniny, cigarety a spoustu dalších věcí. Záleží jen na naší dovednosti a fantazii.

Já jsem v tomto případě zvolila kytici do kuchyně, kterou jistě ocení každá žena či dívka, která si začíná zařizovat svou vlastní domácnost. Do vypichovaného aranžmá jsem kromě květin použila zeleninu a také různé vařečky, cedníky a další nezbytné kuchyňské potřeby. Celé aranžmá umocníte, tím, že ho umístíte do hrnce, mísy či rendlíku.  Dobrou chuť!!!!

 

Materiál:

Kovová mísa

Aranžovací hmota pro živé rostliny (zelená)

Aranžovací hmota pro suché rostliny (šedivá)

Špejle

13 ks různého kuchyňské náčiní (vařečky, měchačky, cedníky apod.)

4 paličky česneku

12 cibulí

3 jarní cibule

3 červené papriky

2 snítky salalu

2 žluté chryzantémy

2 fialové chryzantémy

Floristické dráty

Štípačky, nůž

 

Postup:

  1. Zelenou floristickou hmotu dáme do vody a necháme důkladně nasáknout.
  2. Obě aranžovací hmoty nakrájíme na kousky a na střídačku vyplníme celý prostor mísy.
  3. Paličku na maso a cedník položíme vodorovně přes mísu, rukojetí stejným směrem, tak aby vyčnívali na jedné straně z mísy. Zajistíme drátem, který štípačkami nastříháme na kousky, přehneme a přes rukojetě ho zapíchneme do hmoty.
  4. Ostatní náčiní zapícháme do hmoty. Zapichujeme pravidelně, aby byla utvořena kostra celého aranžmá. Protože se jedná o těžší kusy, raději ho zapícháme do šedé hmoty. Aranžmá je v počátečním stavu velmi nestabilní, ale nenechte se odradit. Tím jak budeme přidávat další materiál, se celá konstrukce postupně zpevní.
  5. Do paprik zapíchneme vždy po dvou špejlích a vpíchneme je do středu aranžmá.
  6. Stejně naaranžujeme česnek a cibuli.
  7. Salal si nastříháme na menší kusy a chryzantémy očistíme od listů a také nastříháme.
  8. Nejprve do aranžmá vpíchneme salal a potom chryzantémy. Celé ustřihnuté středy a poté jednotlivé kvítky.
  9. Tři mladé cibulky vpíchneme na špejli z jedné strany do aranžmá, tak aby listy směřovali do středu aranžmá a vlastní cibulka ven z mísy.
  10. Zbylé mezery doplníme cibulí.